Πληροφορίες

Η φωτογραφία μου
Το θέμα αυτής της εργασίας είναι ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων. Τα κύρια θέματα τα οποία διαπραγματεύεται, και αποτελούν τα ερωτήματα ενός μέσου αναγνώστη, είναι τα ακόλουθα: ποιος, που, πότε τον κατασκεύασε και πότε λειτούργησε.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 12ο

Ο ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ ΚΑΙ Η ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΕΠΙ ΤΟΥ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥ

Ο καθηγητής κ. Ξενοφών Μουσάς σε συνέντευξη-παρουσίαση στο Κρήτη tv «ο γρίφος του μηχανισμού των Αντικυθήρων» αλλά και σε παρουσίαση του θέματος στην Ιτέα Φωκίδας στις 29-3-2016 μεταξύ άλλων διετύπωσε.

- Ο μηχανισμός κατασκευάστηκε μεταξύ 150 και 100 π.Χ. και μάλιστα στην ανατολική Μεσόγειο (Ιωνία, Ρόδος, Αλεξάνδρεια).
- Εξαιτίας μίας έκλειψης διέγνωσε την υπογραφή του Αρχιμήδη και των μαθητών του επί του μηχανισμού.

Επειδή οι παραπάνω θέσεις αποτελούν μεταξύ τους αντίφαση, τίθεται το ερώτημα: Υπάρχει η υπογραφή του Αρχιμήδη πάνω στον μηχανισμό;   Έχουμε την άποψη ότι ένα τέτοιο συμπέρασμα δεν ευσταθεί για τους λόγους που αναφέρουμε στη συνέχεια:

α) Αν μία έκλειψη της επίμαχης περιόδου (150 με 100 π.Χ.) ήταν ορατή στις Συρακούσες, π.χ. η ολική ηλιακή της 8ης Ιουλίου του 141 π.Χ. θα ήταν ορατή και η ολική ηλιακή της 4ης Μαΐου του 249 π.Χ.. Δύο περιόδους εξελιγμού πίσω, δηλαδή 108 έτη και 65 ημέρες πίσω. Αν δεν υπήρχε έντονη χαμηλή νέφωση με βροχή στις Συρακούσες σίγουρα την είδε και ο Αρχιμήδης.
Ομοίως κάθε έκλειψη της περιόδου 150 με 104 π.Χ. ορατή στις Συρακούσες θα ήταν ορατή στην περίοδο 258 με 212 π.Χ. (δύο περιόδους εξελιγμού πίσω) του Αρχιμήδη ευρισκόμενου εν ζωή.
β) Αν ο Αρχιμήδης είδε μία σεληνιακή έκλειψη την ενάτη ώρα στις Συρακούσες, αυτή δεν έχει καμία σχέση με την ένδειξη επί του σάρου του μηχανισμού, ¨ σεληνιακή έκλειψη ώρα ενάτη¨. Οι Συρακούσες ευρίσκονται 15 μοίρες δυτικά της Αλεξάνδρειας, υπάρχει διαφορά μίας ώρας.
Ο σχεδιαστής του μηχανισμού υπολογίζει την ώρα μίας έκλειψης στην Αλεξάνδρεια ότι θα συμβεί την ενάτη ώρα, σύμφωνα με το δικό του ρολόι.
Όταν συμβαίνει η έκλειψη, το ρολόι του Σχεδιαστή στην Αλεξάνδρεια δείχνει ώρα ενάτη, ενώ του Αρχιμήδη στις Συρακούσες ώρα ογδόη.
γ) Ο σχεδιαστής του μηχανισμού (Ίππαρχος) ακολουθεί την αιγυπτιακή θεώρηση της ημέρας (Από μεσονύκτιο σε μεσονύκτιο). Αν ο Αρχιμήδης ακολουθεί την ελληνική θεώρηση της ημέρας (Από τη δύση ηλίου μέχρι την επόμενη  δύση) τότε  η ενάτη ώρα για τον σχεδιαστή είναι μία πρωινή ώρα, για τον Αρχιμήδη δε μία μεταμεσονύκτια.
δ) Ο Αρχιμήδης σε μια μόνο έκλειψη έθεσε την υπογραφή του;
ε) Αποτελεί παράλογο να δεχτούμε ότι ο σχεδιαστής του μηχανισμού υπολογίζει τις ώρες κάποιων εκλείψεων σύμφωνα με το δικό του ρολόι κάποιες με την ώρα που έδειχνε κάποτε το ρολόι του Αρχιμήδη (ως γνωστό ο Αρχιμήδης είχε εγκαταλείψει τα εγκόσμια προ 83 ετών) στις Συρακούσες, κάποιες με τις ώρες που έδειχνε κάποτε το ρολόι του Πυθέα στη Μασσαλία κοκ.

Πως διεγνώσθηκε λοιπόν η υπογραφή του Αρχιμήδη;



                

Ο ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ - ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ


          Δεν υπάρχουν σχόλια: