Πληροφορίες

Η φωτογραφία μου
Το θέμα αυτής της εργασίας είναι ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων. Τα κύρια θέματα τα οποία διαπραγματεύεται, και αποτελούν τα ερωτήματα ενός μέσου αναγνώστη, είναι τα ακόλουθα: ποιος, που, πότε τον κατασκεύασε και πότε λειτούργησε.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 13ο

ΣΧΕΣΗ ΣΑΡΟΥ ΚΑΙ ΜΕΤΩΝΙΟΥ ΚΥΚΛΟΥ

Στο προαναφερθέν δημοσίευμα του περιοδικού NATURE εγράφη:
«The monthly divisions on the Metonic Upper Back  Dial  are  not  simply  scribed  directly across all five turns, as might be expected for simplicity of construction. There       are small misalignments, implying a systematic attempt at marking full (30-day) and  hollow (29-day) months. The incomplete data does not allow good analysis, other than a hint of bimodality in the interval distribution. If the marking out of the scale were carried out using the Mechanism’s gearing, then this would greatly predate known “dividing engines”27 by many centuries».

Απόδοση  στη νεοελληνική:
«Οι μηνιαίες υποδιαιρέσεις στο Άνω Μετωνικό Πίσω Καντράν δεν είναι απλά χαραγμένες κατευθείαν κατά μήκος των πέντε στροφών, όπως θα μπορούσε να ήταν αναμενόμενο για ευκολία της κατασκευής. Υπάρχουν μικρές από-ευθυγραμμίσεις,  που καταδεικνύουν μια συστηματική προσπάθεια για να μαρκαρισθούν ως πλήρεις (30ημεροι) και ως κοίλοι (29ημεροι) μήνες. Τα ελλιπή δεδομένα δεν επιτρέπουν μια καλή ανάλυση, παρά μια ένδειξη μιας διτροπίας στην κατανομή των διαστημάτων.  Εάν το μαρκάρισμα εκτός κλίμακας γινόταν με χρήση των γραναζιών σύμπλεξης του Μηχανισμού, τότε αυτό θα μπορούσε κατά πολύ να προηγείται χρονικά των γνω-  στών «διαιρετικών μηχανών» κατά πολλούς αιώνες».

Διαπιστώθηκε από τους ερευνητές ότι κάποιοι μήνες της σπείρας του μετωνίου  κύκλου στο μηχανισμό διανύονται από το δείκτη σε διάστημα 30  ημερών  και  από υποψία από – ευθυγραμμίσεων ότι κάποιοι εξ’ αυτών διανύονται σε διάστημα 29 ημε- ρών. Θεωρούμε ότι όλοι οι μήνες του μετώνιου κύκλου του σάρου του μηχανισμού διανύονται από τους αντίστοιχους δείκτες σε διάστημα 30 ημερών διότι:

1. α) οι 235 μήνες του μετώνιου κύκλου του μηχανισμού    έχουν    διαταχθεί σε    47 κυκλικούς τομείς (47x5= 235) θα μπορούσε ο σχεδιαστής 25 κυκλικούς τομείς εξ’ αυτών (25x5= 125) να τους σχεδιάσει έτσι ώστε ο δείκτης να διανύσει σε διάστημα 30 ημερών και 22 τομείς (22x5= 110) να διανύονται  από τον δείκτη σε 29 ημέρες, διαφοροποιώντας ανάλογα το εύρος της αντίστοιχης επίκεντρης γωνίας. Εάν ο σχεδιαστής είχε ακολουθήσει την θεώρηση των Μέτωνα και Καλλίπου (ως προς την διάταξη των μηνών σε 30 και 29 ημέρες) η παραπάνω αναφερόμενη διάταξη δεν θα ήταν δυνατή διότι: όπως φαίνεται στο παρακάτω σχήμα 12 κυκλικοί τομείς θα  εμπεριείχαν  μήνες των 30 και των 29 ημερών.


β) Εάν ο σχεδιαστής είχε ατάκτως τοποθετημένους 25 κυκλικούς τομείς με μήνες 30 ημερών και 22 των 29 ημερών ποια πρέπει να ήταν η διάταξη των 223 μηνών της σπείρας του σάρου (ως προς την διάρκεια αυτών σε ημέρες) ούτως ώστε οι δύο δείκτες (μετώνιου κύκλου και σάρου) να διανύουν τους αντίστοιχους μήνες στο αυτό διάστημα ημερών; Οι δύο αυτοί αριθμοί είναι πρώτοι προς αλλήλους. Εάν και ο αριθμός μηνών του σάρου (223) ήταν διαι- ρετός δια του 47 δεν θα υπήρχε πρόβλημα.

2. Αν πάνω στη σπείρα του Μετώνιου κύκλου του μηχανισμού είχαν χαραχτεί 110 μήνες 29 ημερών, η επίκεντρη γωνία των μηνών 29 ημερών θα ήταν μικρότερη αυτής των 30 ημερών. Από την στιγμή κατά την οποία οι 235 μήνες είχαν διαταχτεί ατάκτως ως προς τον αριθμό ημερών πάνω στη σπείρα, τότε στην ακτινογραφία του μηχανισμού δεν θα έδιναν την εικόνα διάταξης σε 47 κυκλικούς τομείς, αλλά την εικόνα άτακτης γεωμετρικής διάταξης. Εξ άλλου σε όλες τις μέχρι τώρα ανα- κατασκευές του μηχανισμού οι 235 μήνες της σπείρας του Μετώνιου κύκλου βρί- σκονται διατεταγμένοι σε 47 κυκλικούς τομείς.

3. Αν δεχθούμε ότι οι μήνες των σπειρών του Μετώνιου κύκλου και του σάρου διανύονται από τους αντίστοιχους δείκτες σε διάστημα 29,53058 ημερών, τότε:

α) Καταρρίπτεται η θεώρηση των Μέτωνα και Καλλίππου, ως προς την διάρκεια των μηνών των ημερολογίων τους σε αριθμό ημερών, οπότε ο ρόλος τους πάνω στο μηχανισμό θα ήταν διακοσμητικός.
β) Σε κανένα ημερολόγιο της αρχαιότητας, ούτε και σήμερα, υπήρχε και υπάρχει μήνας δεκαδικού αριθμού ημερών.
γ) Η αρχή των μηνών θα ήταν ένα μεταβαλλόμενο χρονικό σημείο στο εικοσι- τετράωρο και ο καθένας θα έψαχνε πότε αρχίζει και πότε τελειώνει ο κάθε μήνας.
Σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν στο 7ο κεφάλαιο, η Καλίππεια περίοδος δίνει τη δυνατότητα στο σάρο να ταυτίσει του μήνες του, ως προς τη διάρκεια αυτών σε ημέρες, με τους δικούς της. Οι καταγεγραμμένες εκλείψεις 223 μηνών της Καλίππειας περιόδου με τις οποίες με τις οποίες ταυτοποιούνται οι ενδείξεις του σάρου είναι διαρκείας 6585 η 6586   ημερών. Οι 6585 ημέρες   συνίστανται από 118 μήνες
30 ημερών και 105 μήνες 29 ημερών. Οι 6586 ημέρες από 119 μήνες 30 ημερών και
104 μήνες 29 ημερών.

Στην περίπτωση κατά την οποία στους δύο κύκλους του μηχανισμού, οι μήνες διανύονται σε διάστημα 30 ημερών, οι δείκτες των δύο σπειρών με το πέρας ενός σάρου (223 μηνών) θα υστερούσαν κατά 105 η 104 ημέρες, διότι παρεμβάλλονται   105 η 104 μήνες 29 ημερών, οπότε απαιτούνται 105 η 104 διορθώσεις. Δηλαδή, κατά τους μήνες των 29 ημερών (οι οποίοι προαναφέρθηκαν και είναι γνωστοί) οι δύο δείκτες με το πέρας της 29ης ημέρας αντί να μεταβαίνουν στην 30η  ημέρα  θα  έπρεπε να μετακινούνται στην πρώτη ημέρα του επόμενου μήνα. Εάν οι μήνες των σπειρών των δύο κύκλων διανυόταν από τους δείκτες σε 29 ημέρες,  τότε  με  το  πέρας ενός σάρου ο κάθε δείκτης   θα προηγείτο του κύκλου κατά 118 η 119 ημέρες, οπότε θα απαιτούταν 118 η 119 διορθώσεις (προσθήκη μίας ημέρας) κατά τους μήνες των  30 ημερών (εάν οι μήνες των δυο σπειρών διανύονται από τους δείκτες   σε 30 ημέρες απαιτούνται λιγότερες διορθώσεις). Το πρόβλημα  αυτό θα μπορούσε  να διορθωθεί με 2 τρόπους:

α) είτε χαλαρώνοντας την πρόσφυση των δύο δεικτών (Μετώνιου κύκλου και σάρου) με τους αντίστοιχους άξονες και μετακινώντας αυτούς με το χέρι κατά μία ημέρα μπροστά η πίσω. Ο τρόπος αυτός θα είχε ως αποτέλεσμα  την απώλεια ακρίβειας.
β) είτε έπρεπε επί του μηχανισμού να υπάρχει σύστημα με το οποίο, μετακινώντας το στροφείο κατά μία ημέρα να επιτυγχάνεται μετακίνηση μόνο των δύο δεικτών (Μετωνίου και σάρου) κατά μία ημέρα μπροστά η πίσω.

Ύστερα από τους παραπάνω συλλογισμούς δημιουργείται το ερώτημα: Στις μέχρι τώρα ανακατασκευές του μηχανισμού έχουν συνυπολογιστεί οι παραπάνω παρατηρήσεις;


                  

Ο ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ - ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ


          Δεν υπάρχουν σχόλια: