Πληροφορίες

Η φωτογραφία μου
Το θέμα αυτής της εργασίας είναι ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων. Τα κύρια θέματα τα οποία διαπραγματεύεται, και αποτελούν τα ερωτήματα ενός μέσου αναγνώστη, είναι τα ακόλουθα: ποιος, που, πότε τον κατασκεύασε και πότε λειτούργησε.

ΠΡΟΛΟΓΟΣ


Με εξέπληξε ο γνωστός και φίλος Νίκος Αράχωβας, όταν μου ζήτησε να προλογίσω εργασία του, κατά μεγάλο μέρος αστρονομικού περιεχομένου, την οποία εκπόνησε μετά της συναδέλφου μου φυσικού κας Θεοδόση Μαρίας, την οποία μέχρι σήμερα δεν έτυχε να γνωρίζω.
Το θέμα αυτής της εργασίας είναι ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων. Τα κύρια θέματα τα οποία διαπραγματεύεται, και αποτελούν τα ερωτήματα ενός μέσου αναγνώστη, είναι τα ακόλουθα: ποιος, που, πότε τον κατασκεύασε και πότε λειτούργησε.   Αυτό δεν ήταν καθόλου εύκολο εγχείρημα και για την κατανοητή απόδοσή του    σ’ ένα ευρύτερο κοινό,  οι  συγγραφείς  κατέβαλαν  προσπάθεια  (επεξήγηση  όρων κλπ) για εκλαΐκευση της εργασίας στο μέτρο του δυνατού. Μία επιστημονική εργασία είναι δύσκολοτις περισσότερες φορέςνα λάβει λογοτεχνική μορφή.
Από την άποψη αυτή η εργασία θα μπορούσε ενδεχομένως να αποτελέσει αντικείμενο διδακτορικής διατριβής. Προσπερνώ τα κεφάλαια ¨ περί ημερολογίων ¨ (λεπτομερέστατη περιγραφή) και ¨ οι 360 μοίρες του κύκλου ¨ (τεκμηριωμένη επιχειρηματολογία) και εστιάζω στο 7ο κεφάλαιο (πότε λειτούργησε ο μηχανισμός). Αποτελεί κατά τη γνώμη μου την καρδιά αυτής της εργασίας. Εδώ αρχίζει ο χορός των αριθμών. Όταν κανείς αναφέρεται σε αριθμούς δύσκολα διαψεύδεται. Με την επινόηση ενός ευφυούς συστήματος χρονολόγησης, καθορίζονται χρονικά (η αρχή και το τέλος) οι 940 μήνες της τρίτης Καλίππειας περιόδου (178 με 102 π.Χ.), στο διάστημα της οποίας κατασκευάστηκε και ο μηχανισμός.
Στο ίδιο σύστημα γίνεται αναγωγή των εκλείψεων της περιόδου οι οποίες δίδονται στο Ιουλιανό ημερολόγιο. Η ταυτοποίηση των ενδείξεων του σάρου με τις καταγεγραμμένες εκλείψεις της περιόδου γίνεται με αλγοριθμική σειρά η οποία δίνεται πλέον σε ψηφιακή μορφή, και όχι με χαρτοταινίες όπως αρχικά πραγματοποιήθηκε.
Το κούρδισμα του μηχανισμού το οποίο εμπεριέχεται στο ίδιο κεφάλαιο και η πρόταση χρονολόγησης του ναυαγίου στο τελευταίο κεφάλαιο, με αστρονομικά δεδομένα, θεωρώ ότι αποτελούν την πεμπτουσία του γνωστικού και επιστημονικού επιπέδου των συγγραφέων.
Μέσα από αναφορές ιστορικών γεγονότων, επιστημονικών και τεχνολογικών επιτευγμάτων, έκφρασης στην τέχνη καθώς και στις φιλοσοφικές αναζητήσεις μιας περιόδου επτά αιώνων αρχαιοελληνικής ιστορίας σε συνδυασμό με την επιστημονική έκρηξη στην ανατολική Μεσόγειο τον 3ο και τον 2ο αιώνα π.Χ., οι συγγραφείς κατορθώνουν να μεταφέρουν στον αναγνώστη ολόκληρο το πλαίσιο μέσα στο οποίο επινοήθηκε, κατασκευάστηκε και λειτούργησε αυτό το μοναδικό αρχαιοελληνικό επίτευγμα.
Εστίασα σε ορισμένα σημεία αυτού του πονήματος χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τάσσομαι υπέρ της ορθότητας αυτού, ή όχι
Είμαι της άποψης ότι η αξιολόγηση αυτής της εργασίας επαφίεται στην καλόπιστη κριτική της επιστημονικής κοινότητας.

                                                     Χρήστος  Σεργουνιώτης,  Φυσικός                                          
        Άμφισσα Ιούλιος 2018

                  

Ο ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ - ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ

        Δεν υπάρχουν σχόλια: