Πληροφορίες

Η φωτογραφία μου
Το θέμα αυτής της εργασίας είναι ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων. Τα κύρια θέματα τα οποία διαπραγματεύεται, και αποτελούν τα ερωτήματα ενός μέσου αναγνώστη, είναι τα ακόλουθα: ποιος, που, πότε τον κατασκεύασε και πότε λειτούργησε.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2ο


ΜΕΤΑΠΤΩΣΗ ΙΣΗΜΕΡΙΩΝ, ΣΑΡΟΣ, ΕΞΕΛΙΓΜΟΣ
α) Μετάπτωση των Ισημεριών
Ο ήλιος κατά την ετήσια φαινόμενη κίνηση του πέριξ της γης, διαγράφει στον ουράνιο θόλο ένα κύκλο. Ο κύκλος αυτός είναι η εκλειπτική. Το επίπεδο του ουρά- νιου ισημερινού προέκταση του επιπέδου του ισημερινού της γης) σχηματίζει με το επίπεδο της εκλειπτικής γωνία 23ο 27΄ (λόξωση της εκλειπτικής) και τέμνει την εκλειπτική στα σημεία γ (εαρινό ισημερινό σημείο) και γ΄ (φθινοπωρινό ισημερινό σημείο) και η γραμμήγγ΄ η γραμμή των ισημεριών. ΘΗ το θερινόηλιοστάσιο, ΧΗ το χειμερινό ηλιοστάσιο,



Τα ισημερινά σημεία μετακινούνται (μεταπίπτουν) κάθε έτος δυτικά (ανάδρομη φορά), κατά 50’’,26.Η μετακίνηση αυτή οφείλεται στις παρέλξεις τις οποίες δέχεται η γη από τον ήλιο, την σελήνη και δευτερευόντως από τους πλανήτες, λόγω του ισημερινού εξογκώματος.
Οι παρέλξεις αυτές προσπαθούν να μετακινήσουν τον ισημερινό της γης, ώστε αυτός να γίνει παράλληλος  της  εκλειπτικής.  Η  γη,  μη  ενδίδουσα  στις  αιτιάσεις  των περιφερόμενων γύρωθεν της “μνηστήρων”, αντιδρά με μια μικρή μετακίνηση (στροφή) των 50’’,26 ετησίως του επιπέδου του ισημερινού. Λόγω αυτής της με- τακίνησης, ο άξονας της γης, διαγράφει ένα κύκλο στον ουράνιο θόλο κάθε 25.785  έτη (360 x 60 x 60 : 50,26 = 25.785), με αποτέλεσμα να έχουμε αλλαγή του πολικού αστέρα.
Σήμερα πολικός αστέρας είναι ο α’ της μικρής άρκτου, μετά από 10000 έτη ο α’  του Κύκνου, κατόπιν ο Βέγας (ο α’ της Λύρας) κ.ο.κ. Επιπλέον το τροπικό έτος (ο χρόνος δύο διαδοχικών διαβάσεων της γης από το αυτό ισημερινό σημείο), επειδή    το ισημερινό σημείο κινείται αντίθετα (εξ ανατολών προς δυσμάς), η γη το συναντά πριν συμπληρώσει πλήρη περιστροφή, με αποτέλεσμα, να υπολείπεται του χρόνου μιας πλήρουςπεριφοράς της γης πέριξ του ήλιου (αστρικόέτος) κατά 20’ και 23’’.
Η μετάπτωση διαπιστώθηκε από τον αρχαίο Έλληνα, αστρονόμο  και  μαθηματικό, Ίππαρχο. Σύμφωνα με τον Ίππαρχο, η ετήσια μετάπτωση ίση με 46’’,75 ή μια μοίρα κάθε 77 Αιγυπτιακά έτη.

β) Σάρος
Μια έκλειψη (ηλιακή ή σεληνιακή) ορισμένων χαρακτηριστικών, η οποία θα συμβεί σήμερα, θα επαναληφθεί μετά από 223 μήνες (6585,32 ημέρες). Το διάστημα  αυτό κατά το οποίο επαναλαμβάνονται οι εκλείψεις ονομάζεται σάρος.

γ) Εξελιγμός
Στο έναντι σχήμα, τα σημεία Α, Β, Γ είναι σημεία τομής του ισημερινού (σε κάτοψη) της γης από τους μεσημβρινούς τριών τόπων, που ο κάθε ένας απέχει του προ- ηγουμένου κατά 120ο. Η διάρκεια του σάρου είναι 6585,32 ημερών ή 6585 ημερών και 8 ωρών (24 x 0,32 = 8 περίπου ώρες). Αυτό σημαίνει
ότι η 1η επανάληψη μιας έκλειψης η οποία συμβαίνει σήμερα στον τόπο Α, θα γίνει με καθυστέρηση 8 ωρών, (θα μετατοπισθεί δυτικά κατά 120°) και θα είναι ορατή στον τόπο Β. Η 2η επανάληψη θα μετατοπισθεί 240° δυτικά και θα είναι ορατή στον τόπο Γ και στην 3η επανάληψη η μετατόπιση θα είναι 360°. Θα επανέλθει ορατή στον τόπο Α. Η περίοδος αυτή των 669 μηνών (19756 ημερών) η οποία απαιτείται για να επανέλθει ορατή μια έκλειψη στον ίδιο τόπο, είναι η περίοδος του εξελιγμού.



                  

Ο ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ - ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ

          Δεν υπάρχουν σχόλια: